top of page
Trekking_Kılavuz-1.webp

Günübirlik Trekking için Hazırlanma Kılavuzu
Doğa yürüyüşüne çıkarken ilk kural her zaman için “gerektiği ölçüde” tedbirli olmak. Ancak bu tedbirleri abartıp günübirlik bir yürüyüş için yanınıza gereğinden fazla malzeme almak, sırtınızda fazladan yük taşımanıza sebep olacağı için doğada geçireceğiniz vakitten alacağınız keyfi de azaltma riski taşıyor. O nedenle bu yazıda, defalarca tecrübe ederek ulaştığımız sonuçlarla en gerekli malzeme ve ekipmanları başlıklar altında paylaşacağız.

Ayakkabı
Doğa yürüyüşü için en uygun ayakkabı, öncelikle sizi rahat ettirecek ve yormayacak, aynı zamanda ayak burkulmasına da sebep olmayacak şekilde seçilmeli. Bu nedenle yüksek bilekli bir ayakkabı tercih etmek hem bileğinizden içeri su, kar vs. kaçmasını engeller, hem de bileğinizi saracağı için burkulma riskini azaltır. Tahmin edeceğiniz üzere ayakkabı kesinlikle su geçirmez ancak nefes alabilen bir özellikte olmalı, çok ağır olmamalı.;

Baton
Doğada yürüyüşe çıkmaya karar verdiğiniz anda, uygun bir ayakkabıdan sonra en önemli ekipman baton. Baton ile yapılan yürüyüş, normal yürüyüşte çalışmayan bazı kaslarınızın çalışmasını sağlar. Daha da önemlisi özellikle ağır çanta taşıyacağınız uzun bir doğa yürüyüşünde iseniz, günün sonunda hissedeceğiniz yorgunluğun önemli ölçüde azalması batonlar sayesinde oluyor. Uzunluğu doğru ayarlanmış bir baton ile yürüyüş yaptığınızda dizlerinize binen yükü dağıtıyorsunuz ve özellikle tepe tırmanırken veya yokuş aşağı inerken sakatlanma riskini de azaltıyorsunuz. İki elde iki baton kullanımı ile rahat bir yürüyüş tavsiye ediyoruz.

Trekking pantolonu
Şart olmamakla birlikte konforunuz için doğa yürüyüşüne özel tasarlanmış pantolon edinmenizi tavsiye edebiliriz. Su tutmayan, çabuk kuruyan ve rüzgara karşı koruyan kumaşlardan yapılan pantolonlardan bazılarında dizler ve kalça kısmında daha kalın bir malzeme kullanılarak sağlamlığı da arttırılıyor.

İçlik ve rüzgarlık
Kış aylarında doğa yürüyüşüne çıkmayı düşünüyorsanız içlik şart. İnce kumaşlı bir trekking pantolonu ile alt içliğin iyi bir kombinasyon olduğunu düşünüyoruz, böylece kış yürüyüşleri için ayrı bir pantolon edinmenize gerek kalmaz. Kolsuz bir rüzgarlık da bahar aylarında ve rüzgarlı havalarda soğuktan korunmayı sağlıyor.

Sırt çantası
Bir günlük yiyecek, su ve yedek kıyafetlerinizin sığacağı ufak veya standart bir sırt çantası iş görecektir. Yağmurluğu olması veya su geçirmez olması tabi ki tercih sebebi.

Çakı
Doğaya çıkarken bulundurmakta fayda var, zira ne zaman nasıl lazım olacağı belli olmaz.

GPS Cihazı
Cep telefonu şarjlarına güvenmek doğru olmayacağından, rotalar oluşturup kaybolmadan yürüyüş yapabilmeniz için GPS cihazı şart. Çok gelişmiş özellikli olan cihazların yanı sıra, daha basit fakat uygun fiyatlı seçenekler de mevcut.

Kafa lambası
Yürüyüşünüzü günübirlik planlamış dahi olsanız, kaybolma veya geç kalma ihtimaline karşı yanınızda pilleri dolu bir kafa lambası bulunmasında fayda var.

Tümünü tek bir listede toparlayacak olursak, doğa yürüyüşüne çıkarken ihtiyaç duyacağınız ekipmanlar:

  • Ayakkabı

  • Baton

  • Trekking pantolonu

  • Yağmurluk / Kolsuz rüzgarlık

  • Kış ise üst-alt içlik

  • Buff (boyunluk, kafa bandı gibi çeşitli kullanımlar için)

  • Ufak bir sırt çantası

  • Yedek çorap, ıslanma ihtimaline karşı yedek kıyafetler

  • Çakı

  • GPS cihazı

  • Çikolata, müsli barı, kuruyemiş gibi enerji veren yiyecekler; sandviç

  • Yeterli miktarda su

  • Kafa lambası

  • Power bank (telefon için yedek güç kaynağı) veya batarya

bottom of page